Az augusztusi Mohácsi Fesztivál Hónap első rendezvénye. A Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokácok jellegzetes ételén alapszik. A gasztronómiai különlegesség tűzálló cserépedényben (“köcsögben”) szabad tűzön készített speciális babétel. Valamikor a földműveléssel foglalkozó etnikum mindennapi étele volt, a mezőgazdasági munkák idején a barázda végén elhelyezett égő fával körülrakott cserépedényben főtt az étel, ma igen gazdagon sok hússal, füstölt ínyencségekkel készítik. A Fesztivál rendezője a Mohácsi Sokácok Olvasóköre, ideje: augusztus első szombat délutánja, helyszíne a Táncsics Mihály utca, központja a szervezet székháza. Általában közel 100 köcsögben fő az étel, az utca szinte teljes hosszában megterített asztalokkal van berendezve, részben sátor alatt. A rendezvény nem verseny, a kitűnő ételeket rokoni, baráti asztaltársaságok fogyasztják el. A fesztivál ideje alatt a jellegzetes horvát-sokác muzsika a kóló szól, este a rendezvény sokácbállal zárul. A rendezvény nyilvános és díjtalan, a főzésre nevezési díjat kell fizetni és előre jelentkezni.
Az utóbbi években az Emlékmise helyszíne a Fogadalmi Emléktemplom. Az emlékhangversenyt, a világi megemlékezést és a koszorúzást viszont a helyszínen tartják meg.